Demirleme, Bağlanma ve Yanaşmalar Fasikülü, içindekiler

 

Demir Taraması

Son güncelleme: 18/08/17
Contributors: Cem Eğrikavuk, Mehmet Erem

Demir taramasının önüne geçmenin en kesin yolu DEMİR ATMAMAKTIR!

Demir atmak ve tutturmak, yani taramadan güvenle durmak her kaptanın istediğidir ancak belirlenemeyen faktörlerin fazlalığı bu olayı bir bilim olmaktan çıkartmıştır.

Ne kadar pahalı demirler, sistemler kullanılsa güvenli demir yerleri seçilse dahi en nihayetinde bir doğa sporu olan yelken veya denizcilikte tüm faktörlerin insan elinde olabilmesi ya da kontrol ediliyor olmasını beklemek hayaldir.

Dolayısıyla yapılacak doğru hareketleri bilmek, teknenin, ekipmanlarının ve ekibin sınırlarının farkında olmak, mantıklı karar vermek, dikkatsizce davranmamak başarıyı belirleyen esas faktörlerdir.

Eğer demir atma manevrası doğruysa, yani uygun derinliğe zemin şartlarına göre uygun çapa atılmış, yeterli miktarda kaloma verilmiş ve tornistanda motor gücüyle tırnakların iyice saplanması sağlanmışsa yapılacak son bir-eğer mümkünse- tespit ile durum değerlendirilir!
Güney kıyılarımızda, genelde sıcaklık ve suyun berraklığı buna müsaade ettiği için, şnorkel ve maske ile çapayı kontrol etmek adettendir.

Eğer çapa tırnakları saplanmış, şartların iyi uygun olduğu tespit edildiyse, artık gönül rahatlığı ile yatıp uyunabilir!

Ancak şartların değişmesi, rüzgarın artması ya da bir başka kişinin gelip sizin demirinize takarak yerden sökmesi her zaman olabilecek hadiselerdendir.

Tarama ne kadar erken fark edilirse, o kadar kolaylıkla ve sorunsuzca çözülür. Tecrübeli denizciler, teknenin içindeyken bile dibe sürtünen zincirin çıkardığı sesi ayırt edebilir. Metalin kuma ya da dipteki taşlara sürtünerek ve çarparak çıkarttığı sese alışan kulak tehlikeyi zamanında farkeder.

Eğer güvertedeyseniz, teknenin rüzgara kafasını çevirmemesi, bordadan almaya başlaması ve bu şekilde sürüklenmesi önemli belirleyicidir.

Kerterizler değişir, yandaki teknelerle olan açı ve yakınlık değişir. Rüzgaraltı tarafa önceleri yavaş sonra hızla aklaşmaya başlanır.

Eğer rüzgar sahilden esiyorsa, tarama gittikçe hızlanır.

Kıçtankara bağlı olunduğu durumlarda, kıç koltukları gergin vaziyetten gevşek bir hale geçerler. Zincire baş üstünde elleyince, yukarda anlatılan titreşimi hissetmek mümkündür.

Riskli yerlerde demir nöbeti tutulabilir. Derinlik ve GPS alarmları erken uyarı sağlayabilirler.

Çapa Alarmları

El GPS'lerinin çoğunda çapa alarmı fonksiyonu var. Veya akıllı cep telefonunuza "Anchor Watch" uygulamalarından birini indirebilirsiniz. Grafik olarak teknenizin salınımını gösterir, ayarlanan dairenin dışına çıktığınızda da alarm verirler.

Cep telefonlarındaki GPS iyi pil yer. Gece şarja takılı bırakmak önemli. (Programların bir tazeleme aralığı oluyor. Bunu yükselterek tüketimi azaltabiliyorsunuz.)

Bazı GPS'ler çapa konumunu elle ayarlamanıza izin vermiyor. İlla çapanın üzerindeyken düğmeye basmanızı bekliyor. Hiç pratik değil. Alargada demirledikden sonra teknenin olduğu noktayı baz alırsanız, dairesel salınım zaten 20-30 metreyi aşabiliyor.

Alargada sağlıklı kullanım için cihazın veya telefon programının çapa konumunu elle girmenize izin vermesi lazım. Bunu da genelde çapanın pusula açısı ve mesafesini girerek yapıyorlar. Mesafe için attığınız zincir uzunluğunu kullanabilirsiniz. Derinliğe göre bir miktar düşüm gerekir. Pusula açısı için tekne salınırken pruvamızın zincire baktığını düşündüğümüz anda ölçüm almak gerekli. Her iki değerde de hata olacaktır. Yine de sistem tatmin edici çalışıyor. Bir süre programın çizdiği yayı izleyerek ekranda çapanın tam yerini tahmin edebilirsiniz. Büyük bir kaçıklık varsa düzeltme yapabilirsiniz.

 

 

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.