Demirleme, Bağlanma ve Yanaşmalar Fasikülü, içindekiler

 

Demir Takılırsa

Son güncelleme: 11/01/18
Contributors: Mehmet Erem, Taner Ozer

Demir 3 şekilde takılır. En sık olanı hemen yanınıza sizden sonra demir atmış teknedir.

Zincirlerin paralel ve eşit uzunlukta serilmediği durumlarda, kalabalık koy veya limanlarda sıkça olur.

İlk gelen son çıkar, son demirleyen ilk çıkar.

Diğer sebepler dipte var olan doğal veya suni unsurlardır. Kayalık yerler, tonoz döşenmiş liman veya barınaklar, dipte bulunan kablo, tel veya atılmış çöpler takılma sebebi olabilir.

1-Demir takılması acil müdahele edilecek bir durum değildir! Demirin takıldığına göre sapasağlam dibe bağlı duruyorsun demektir ama yine de etraf ile bir çapariz durumu var mı? Bakıp, kontrol edin.

2-Takıldığın tekneye haber ver. Bu işlem basit bir nezaket kuralından öte, onun da kendince alacağı önlemler açısından önemi vardır.

3-Eğer ırgat çekebiliyorsa zorlamadan toplayın, takıldığın şeyi su yüzeyine kadar çek.

4-Altından halat geçir, kendi teknende sabitleyerek askıya al, ırgatını mayna et, kendi demirin inince diğer zincirden kurtulur. Vira ederek yerine al. Halatı fora et, zincir suya insin.

5-Eğer zincirler üst üste geldiyse, önce demir atan en son çıkar. Aksi takdirde, herkesin birbirine takılması mümkündür.

8-Ağırlıklı, tercihen zincirden bir halkayı, kendi zincirin üzerinden dibe düşürerek ters yöne çekmeyi dene. Dingiyle rahat olur. (Resim-176)

9-Bazı kurtarma aparatları bu açıdan çok avantaj sağlayabilirler. (Resim-175)

10- Bazı durumlarda kendi çapanızı kumda taratarak, söz konusu zincirin altından takılmadan kurtulmasını sağlamak mümkündür.

Bunun için en uygun yol, kendi teknenizin kıçını, takıldığınız teknenin pruvasına monte ederek, her iki tekneyi dolayısıyla zincirlerini birbirine paralel hale getirmektir.

11- Bunların hiçbiri başarılı olmadıysa, mecbur dibe dalınacak. 4-5 metre gibi derinliklerde nefesle halledilebilir. Daha derin sular için, eğer tecrübe varsa tüple dalınabilir. Spare Air gibi tüplerle kısa süreli dalışlar yapılabilir.

12-Kalabalık barınaklarda, marinalarda profesyonel bir dalgıçtan yardım istemek en akıllıca yöntemdir

Kaide itibarıyla içinde tonoz döşenmiş veya sabit düzenekleri olan marina veya barınak/limanlara, demir atılmaz.

Takılan sizseniz. Kıç koltuklarınızı boşlayın, motoru çalıştırın, zincirinize boş verin, bu sayede yukarı alınırken, demirin dipten kurtulmasına engel olunur.

 

Takılma riski yüksek olan yerlerde şamandıra ve kurtarma halatı kullanılmalıdır.

Ancak güneyde ve kalabalık limanlarda şamandıra kullanımı takılma riskine karşı anlamlı bir önlem olmasına karşı, kendi sorunlarını da içinde taşır. Şamandıranızı meraklı gözlerden, onu tonoz zanneden ve üzerine bağlanan münasebetsiz ziyaretçilerden korunmak zor olabilir.


[video:www.youtube.com/watch?v=5aVYOJgXw3M]

[video:www.youtube.com/watch?v=pNVMzD8GDcw]

 

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.