Yelken Fasikülü, içindekiler

 

Yelken

Son güncelleme: 25/12/19
Contributors: Cem Eğrikavuk, Hakan Tiryaki, Mehmet Erem

Yelkenin kenarlarına ve köşelerine yaka denir,

orsa yakası direğe ya da baş ıstralyaya sabit olan ön kenarı,

güngörmez yakası ise serbest olan arka kenara verilen isimdir.

Alt yaka  ya da gradin yakası,  yelkenin yatay yöndeki alt kenarı olup floklarda serbest, ana yelkende ise bumbaya sabitlenmiştir. Yelkenin ön alt ucu sabit olup karula yakası olarak adlandırılır.

Ana yelkende bumbanın direkle birleştiği ucu; floklarda ise baş ıstralyanın güverte ile birleştiği ucu karula yakasıdır.

Iskota yakası yelkenin ıskotasının bağlandığı köşedir, ana yelkende bumbanın en gerideki ucu, floklarda ise alt yaka ile güngörmezin birleştiği köşedir

. Mandar yakası yelkenin yukarı basılmasını sağlayan mandar halatının bağlandığı ve orsa ile güngörmezin yakalarının birleştiği köşedir. 

Ana yelkenimizin güngörmez yakası ise belirli bir kavis ile kesilmiştir ve yelkene dikilmiş dar uzun ceplere sokulmuş cetvel adını alan çıtalarla şeklini korur. Üzerlerinde bulunan tüyler rüzgar ayarında başka bir deyişle trim için kullanılır. Cetveller veya balenler yelkenin sadece serbest dış kenarı boyunca (güngörmez yakası)  sıralanabileceği gibi, boylu boyunca en arkadan en öne kadar da uzanabilirler. Bu ikinci grup cetvel sistemine full batten denmektedir.

Yelkenlerin köşelerinde sabitlenmelerine yarayan metal yuvarlaklara matafyon denir. Ana yelken üzerinde bumbaya paralel olarak sıralanmış matafyonlar ve ipler camadan denilen yelken küçültme manevrası sırasında kullanılır.

Yelken kesit olarak dümdüz değildir, daha çok bir uçak kanadı formundadır. İleri doğru yaptığı harekette, aynı uçak kanadında oluştuğu gibi bir negatif basınç ortaya çıkar. Yelkenli teknenin ilerlemesi buna bağlıdır. Sloop arma gibi iki yelkeni olan teknelerde ön ile arka yelken arasında oluşan hava koridoru ve negatif  basınç ilerlemeyi tek bir yelkene göre daha fazla arttırır.

Comments

Çok güzel bir kaynak, yelkenciliğin teorisini ve trim yaparken neye dikkat etmemiz gerektiğini çok güzel anlatıyor, Yeni yelkene başlayanlar için başucunda olması gereken bir ansiklopedi. Emeklerinize teşekkürler

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.