Demirleme, Bağlanma ve Yanaşmalar Fasikülü, içindekiler

 

Bosa Vurmak

Son güncelleme: 25/02/17
Contributors: Hakan Tiryaki, Mehmet Erem

Teknik olarak gerili durumdaki metal zincir esnemez. Hafif havada, ağırlığı ile aşağıya batan zincirde oluşan eğri, sert havada kaybolur. Rüzgaraltına sürüklenen teknenin tüm ağırlığı demire biner. Bu gibi durumlarda, eğer zincir kavaletada bırakılmış ve debriyajı sıkılmış ise, özellikle de ani bindiren sağnaklar veya dalgalarda, ırgatın kavaletasına, dişlilerine ya da tekne üzerinde sabitlendiği yere çok yük binmesine sebep olabilir. Bu amaçla, zincir ırgattan çıkartılır ve esneme özelliği olan naylon bir halatla ve/veya bir esneme elemanı ile bosa alınır/tutulur Bu sayede zincire aniden yük binmesi durumunda, ırgat ve bağlantıları zorlanmayacaktır.

Demir düzeneğinin bir kısmı halat olan teknelerde, bosa vurmaya gerek yoktur. 

Ancak demir zincirine bosa vurulmasının sebebi sadece ırgat ve kavaletasını korumak değildir. Esneyen yapıda bir bosa düzeneğinin en önemli yararı, özellikle çırpıntılı sularda zemine gömülmüş demirin tırnaklarına şok yükler binmesinin ve taramasının önüne geçmektir. 

Bosa uygulamaları genelde alargada demirde tercih edilir. 

Bosa halatı zincire kazık bağı ya da pursik bağı ile de bağlanabilir ancak bunun zamanla sıkışacağını unutmamak gerekir. Daha güvenilir olarak bu iş için özel olarak tasarlanmış bosa kancaları ile sabitlenmesi bu yüzden tercih edilir. Standart bir kancayı kalibre zincirin baklaları arasından geçirmek yeteri kadar güvenilir bir bağlantı oluşturmaz. Muhtemelen yük altında bu kanca deforme olacaktır. 

Bosa kancaları farklı şekilde dizayn edilirler, genelde teknenin en rutubetli yeri olan zincirlikte saklandıkları için paslanmaz çelik veya galvanizden üretilmiş olanları tercih edilmelidir. Zincire kolay tespit edilmeleri, dayanıklı olmaları ve zinciri yukarı alırken, tutundukları yerden kolayca çıkartılabilmeleri önemli özellikleridir.

Katamaranlarda bosa tutmak ise daha elzemdir. Genellikle teknenin tam orta hattında yer alan ırgattan aşağıya inen zinciri, esneyen bir naylon halatla teknenin her iki ucuna sabitlemek gerekir. Aksi takdirde, katamaran tekneler, aynı rüzgar ve deniz koşullarında tek gövdelilere göre çok daha fazla gezinirler. Bordası çok yüksek motor yatlar veya ticari gemiler de benzer  şekilde, iki taraftan bosa tutarlar.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.