Marmara Denizi Fasikülü, içindekiler

 

Marmara Denizi

Ocaklar Koyu

Erdek’in çok turist çeken yerlerinden biridir. Uzunca bir plaj. Kum. Sakin havalarda alarga kalınabilir. Zemin eriştedir. Gece kıyıdan gelen müzik sesleri olacaktır. Burası harita üzerinde poyraza kapalı gibi gözükse de Kapıdağ Yarımadası’na gelen poyrazı buraya taşıyan bir vadi koya sert rüzgarlar indirir. Sadece hafif havalarda konaklama için uygundur.

Turan Köy

Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeyinde, içeriye doğru oldukça derinliği olan bu koyun doğu köşesine sığınarak poyrazdan korunabilirsiniz. Zemin eriştedir. Çaybahçesi önüne demir atılabilir. Doğu tarafında denize doğru uzanan kayalık dalgakıran vazifesi görse de hava yıldıza çevirirse gece için hiç de hoş olmaz. Kuvvetli poyrazda bu koy tavsiye edilmez. İşin tuhafı, kuvvetli lodos için de aynısı geçerlidir. Zira bu koydan güneybatı istikametinde uzanıp Erdek tarafına çıkan vadi bütün lodosu üzerine…

Çayağzı-Şahinburgaz Barınağı

Lodos için mükemmel bir limandır. Dışarıda kıyamet koparken, limana rüzgarın pek az bir kısmı girer. Elbette poyrazda da barınmak mümkündür. Liman içinde üç metre derinlik vardır. Yer bulmak pek sorun olmaz. Kendinize aborda olacak bir yer ararken balıkçılara danışmakta fayda var. Köy balıkçı köyü olup ahalisi misafire hoş davranır.

Kemer Balıkçı Barınağı

Karaburun ile Zincirbozan arasındaki GüneyBatı Marmara kıyısında neredeyse tek alternatif balıkçı barınağı

Hayırsız Ada

Tuzla açıklarında yüzme molası için makul bir demir yeridir.

Koç Adası Kuzey

Özel kullanımlı olan bu adanın şahsi misafirlerini kabul ettiği bağlanma noktasıdır.

Koç Adası Güney

Tuzla açıklarında bulunan ve adından da anlaşılacağı üzere özel sahipli bir adadır. Misafir teknelerin problem yaşadıklarında yanaşmalarına mani olunmadığı fakat zor durumlar harici pek hoş karşılanmayan bir demir yeridir.

Mudanya

Mudanya Balıkçı Kooperatifi tarafından işletilmektedir. Oldukça kalabalık olduğundan yer bulmak güçtür.

Hereke

Bölge halkının özel tekneleri ve balıkçı tekneleri için kullanılan bir balıkçı barınağıdır.

İzmit

İzmit Marina ismi ile anılan bu limanın marina olmadığını girdiğiniz ilk anda anlayabilirsiniz. Balıkçı kayıkları, lokanta tekneleri azda olsa özel kullanım tekneler ile dolu olan, kalabalık bir limandır.

Mürefte

Bu konularda detaylı ve güncel bilgiler Gezgin Korsan forumunda Gekopedia ve Gezgin Korsan Rehber bölümlerinde bulunabilir. www.gezginkorsan.org/gekopedia www.gezginkorsan.org/rehber

Esenköy

Kumbaros

Burgazada'nın güneyinde, Kumbaros taşının batısında kalan koydur. Güneyli havalara açık, kısa molalar için uygundur. Sakin havalarda alarga kalınabilir. Daha çok kısa süreli yüzme molaları, şnorkel ve aletli dalış için tavsiye edilebilir. Hareketli bir dalış noktasıdır. Özellikle gece dalışında etkileyici bir sualtı yaşamı sergiler.

Seddülbahir

Çanakkale Boğazı'nın çıkışında, Gelibolu Yarımadası'nın en güney yerleşimi. Boğaz'a giriş çıkış yapan gemilere pilotaj hizmeti veren kılavuz teknelerinin limanı

Morto

Çanakkale Savaşı'nın en şiddetli çarpışmalarından birinin geçtiği koy, Şehitler Abide'sinin hemen altında, Seddülbahir'in hemen kuzeyi. Çıkartma birliklerinin Fransız bölümünün karaya çıktığı yer, bu sebeple yarımadadaki en büyük Fransız şehitliği de hemen sahilde. Morto adını bundan dolayı aldığı düşünülüyor.

Yeniköy

Çanakkale Boğazı'nın çıkışında Mavri Adaları'nın tam karşısında küçük bir barınak. Papaz plajı barınağa çok yakın günlük vakit geçirilebilecek Bozcaada manzaralı keyif alacağınız bir mesire yeri.

Lapseki

Lapseki Balıkçı Barınağı feribot iskelesine varmadan hemen önce, özellikle sert güneyli havalarda kaçabileceğiniz büyükçe bir barınaktır. Derinliği ortalarda 2-2,5 metre civarındadır. Mendireğe ve karaya yakın noktalar oldukça sığdır. Mendirek çevresinde döküntüler vardır.

Beton iskelede Kıyı Emniyeti istasyonu yer alır.

Çınarcık Limanı

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Erdek

Kapıdağ Yarımadası'nın ana merkezi. Bandırma'ya minibüsle ulaşım mümkün.

Paşalimanı Adası

O bölgenin ikinci büyük adası, ancak popülasyon Marmara ve Avşa kadar fazla değil.

Yiğitler Limanı

Bu konularda detaylı ve güncel bilgiler Gezgin Korsan forumunda Gekopedia ve Gezgin Korsan Rehber bölümlerinde bulunabilir. www.gezginkorsan.org/gekopedia www.gezginkorsan.org/rehber

Avşa Limanı

Ada merkezine yürüyüş mesafesinde olmaması sebebi ile terk edilmiş havası olan bir limandır.

Saraylar Limanı

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Marmara Adası Limanı

Marmara Adası köyü. Marmara Denizi'nin en büyük Türkiye'nin ikinci büyük adasının merkezi.

Asmalı

Marmara Denizinden Ege ye inen teknelerin uğrak noktası olan bir balıkçı barınağıdır.

Tirilye

Bu konularda detaylı ve güncel bilgiler Gezgin Korsan forumunda Gekopedia ve Gezgin Korsan Rehber bölümlerinde bulunabilir. www.gezginkorsan.org/gekopedia www.gezginkorsan.org/rehber

Şarköy

Bu konularda detaylı ve güncel bilgiler Gezgin Korsan forumunda Gekopedia ve Gezgin Korsan Rehber bölümlerinde bulunabilir. www.gezginkorsan.org/gekopedia www.gezginkorsan.org/rehber

Tekirdağ Yat Limanı

Haziran 2017ye kadar çeşitli boyda yatların ve amatör balıkçı teknelerinin bağlandığı Tekirdağ Yat Limanı, Yap İşlet Devret modeliyle özelliştirildiği için bu tarihte tahliye edimiştir. İnşat süresi 18 ay olarak belirlenmiş olup 2019 yıllında hizmete girmesi beklenmektedir. Hali hazırda (Şubat 2018) az sayıda teknenin aborda olduğu limanda sadece acil durumlarda bağlanma yapılmaldır.

Tarabya Tekne Park

İstanbul Boğazı TEKNE PARKLARA Kavuştu.

İSPARK, teknelerin düzensiz parklanmasına modern, çevreci ve estetik bir çözüm getiren Tekne Parkları ilk olarak İstinye ve Tarabya'da hizmete açtı.

Yoğun talebi karşılamak ve kapasiteyi karşılamak amacıyla İstanbul boğazının uygun görülen koylarına 9 yeni Tekne Park yapmak için çalışmalar sürdürülüyor.

Kurumu ve işletmesi İSPARK tarafından yapılan toplam 388 Tekne ve yat kapasiteli İstinye ve Tarabya Tekne Parkları, Kıyıdaki…

İstinye Tekne Park

Tarabya ile beraber İstanbul Boğazı'nda açılan İSPARK tarafından işletilen marinaların ilki. Toplam 180 Tekne ve yat kapasiteli İstinye Tekne Parkı, yüzer iskeleler şeklinde tasarlandı. Tonoz mevcut.

Rumeli Feneri

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Poyrazköy

3. Köprünün kuzeydoğusunda kalan eski bir limandır.

Marintürk Pendik

11 yüzer iskele ve 752 tekne bağlama kapasitesine sahiptir. 16.000 metrekarelik çekek alanı 200 tona kadar yatlara hizmet verebilmektedir.

Konumu gerek Adalarla olan makul seyir mesafesi ve yatçılık açısından önemli bir tedarik merkezi olan Tuzla'ya yakınlığı açısından son derece uygundur.

Hafta sonları bölge halkı açısında popüler bir mekandır, son derece kalabalıktır. Açık ve kapalı otoparkları üç saate kadar ücretsizdir.

Fenerbahçe - Kalamış Marina

Fenerbahçe sahilde bulunan bu iki marina oldukça yoğun yerlerdir. Karapark hizmetide vermektedirler.

Ataköy Marina

Şehir merkezine yakın ve yoğun bir marinadır.

West İstanbul Marina

Koordinatlar : N 40⁰57’46’’ E 28⁰39’49’’ Çağrı Adı : West İstanbul Marina VHF Kanalı : 72 Marina Ofis : + 90 212 850 22 00 Eposta : marina@westistanbulmarina.com

Yalova Marina

Yalova Setur Marina, 2010 tarihinde işletmeye açılmış, denizde 240 yat ağırlayabilen bir marinadır. Kara park hizmeti vardır. İçerisinde restaurantlar, tekne tamirat servisleri bulunmaktadır.

Gelibolu

Gelibolu coğrafi olarak Marmara denizinin bittiği Çanakkale boğazının başladığı yer. Osmanlı'nın ilk limanlarından, ilk tersane burada kurulmuş. Piri Reis'in doğumyeri. Müzeyi ziyaret tavsiye olunur.

Çanakkale Limanı

Şehrin içinde, o civarda yatlar için uygun tek konaklama alternatifi. Aslında barınak statüsünde, ancak Çanakkale Marina adını kullanmayı tercih ediyorlar.

Yassıada

Bir süredir Demokrasi ve Özgürlük Adası projesi adı altında ağır tahribat gördü/görmekte.

Yakın geçmişte önemli bir dalış noktasıydı. 2008 yılında bir balık çiftliği açıldı, iki sene sonra ortadan kayboldu.

Özellikle göçmen sualtı canlılarının belki de en fazla görüldüğü noktaydı. Uzun yıllardır "Herşeye Rağmen Yaşayan Marmara Sualtı Görüntüleme Yarışması" burada yapılmaktaydı.

http://www.emeklikahvesi.com/yassiada

Sivriada

Aktif yerleşim olmayan Sivriada, Prens Adaları'nın Neandros kayalığı ve Kaşık Adası'ndan sonra en küçüğüdür. Adalar içerisinde Marmara denizcilerinin rahatlıkla gecelediği eski boş bir limandır. Haydarpaşa Limanı'nın ilk mendireğinin inşaatı safhasında bu limandan taşınan kayalar için inşa edilen eski liman ve mendirek, belli oranda zarar görmüş olsa ve eskimiş olsa bile halen amatör tekneciler tarafından haftasonları kullanılmaktadır.

Balıkçı Adası - Neandros

Balıkçı Adası veya Tavşan Adası diye de bilinir. Yanlışlıkla Leandros veya Meandros da denilebiliyor. En mantıklı açıklama Neo=Yeni Andros=Andros adası Adının Ege'den İstanbul'a göçmüş, balıkçılıkla uğraşan denzicilerin adanın profilini Andros adasına benzetmeleri sebebiyle verildiği düşünülüyor. Prens Adalarının en küçüğü, üzerinde yerleşimi olmayan, sadece bir fener (Fl (2) 10s 9M) bulunan kayalık.

Aynı zamanda İstanbul'un en önemli dalış noktalarından biridir. Çok çeşitli göçmen…

Kaşık Adası

Rivayete göre Atatürk'ün izniyle ressam İbrahim Çallı'ya verilmiş, Burgaz ile Heybeli arasındaki küçük ada. Günümüzde hala özel mülk, karaya çıkmak yasak. Mülkün limanı batıda, küçük bir mendirek mevcut.

Sedef Adası

Prens Adaları içinde yerleşimi olan en küçüğü ve en doğudaki. Yerleşim bir kooperatif tarafından başlatılmış ama adanın dokusu çok iyi korunmuş. Vapur ve motor seferleri diğer adalar kadar çok değil, kışları neredeyse tamamen bitiyor.

Kınalıada

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Kalpazankaya

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Burgazada

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Değirmen - Heybeliada

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Çam Limanı

Heybeliada güneyinde, yazları çok popüler olan bir demir yeridir. Verem ile mücadelenin kalesi, Heybeliada Senatoryumu'nun arka bahçesi, çam ağaçları ile süslü yerleşime kapalı bir koydur.

Heybeliada

Prens Adaları içinde Büyükada'dan sonra en kalabalık yerleşim yeri. Deniz Harp Okulu ve Heybeliada Senatoryumu sebebiyle, yakın zamana kadar kışları da en aktif ve nüfus olarak yoğun olan adaydı. Ortodoks dininin merkezi ruhban okulu adada. Eski adı Halki. Şimdiki adını şeklen heybeye benzemesine bağlayan açıklamalar genel kabul görüyor. İsmet İnönü'nün uzun yıllar ikamet ettiği yazlığı halen korunuyor.

Kumsal - Büyükada

Adalılar tarafından eskiden beri, "kumsal" adıyla bilinen ancak günümüzde pek kum tarafı kalmamış, Büyükada'nın mendireği olan yegane barınağı. Daha çok amatör balıkçı kayıklarına ev sahipliği yapan ama girişte kara tarafında iki adet özel hizmet veren bağlanma kolaylığı mevcut. Keza mendirek tarafına da su ürünleri kooperatifi makbuz karşılığı geçici olarak tekne bağlanmasına olanak sağlıyor. Yarı özel kurum mantığı ile ada halkına hizmet veren, Horoz adlı hızlı motoryattan bozma deniz…

Kurşun Burnu

Büyükada'nın Güneydoğu ucunda yer alır. Güneyli rüzgarlar dışında alarga için uygundur. Hareketli bir dip yapısı vardır. Şnorkel ve yüzme için iyi bir alternatiftir. En önemli sorun deniz trafiği ve özellikle de yakın geçen motoryatların yarattığı dalgadır. Yanı sıra İstanbul'un en zengin dalış noktalarından biridir. 20 metreden sonra zengin yumuşak mercan (deniz kalemi - Veretillum) tarlaları, 4-8 metre bantında şnorkelle de izlenebilecek anemonlar, kalkan, deniz tavşanları, farklı türde…

Dil Burnu - Büyükada

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Yörükali Plajı

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Büyükada

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.