Motor Fasikülü, içindekiler

 

Motor Elektriği

Son güncelleme: 16/01/17
Contributors: Cem Eğrikavuk

Bir akü grubuna (motor aküsü) bağlı marş motoru ile motor çalıştırılır. Marş motorları kısa sürede büyük miktarda akım çeken elektrik motorlarıdır. Motor paneli üzerindeki anahtarın açılması bir selenoid veya röle ile elektrik akımını sağlar. Akım ile marş motoru üzerinde yerleştirilmiş marş otomatiği ile devreye girer ve marş motorundaki bir dişli grubunu döndürür. Bu da volanı döndürür. Ancak volanın dönüp motorun çalışması ile marş motoru dişli grubu volandan sıyrılıp geri çekilir.

Denize çıkan her tekne sahibinin, eğer motor paneli üstündeki anahtar çalışmıyorsa, marş otomatiği üzerindeki kutup başlarını kısa devre ederek çalıştırmayı biliyor olması gerekir!

Motorun dönmesiyle alternatör devreye girer ve akü gruplarını şarj etmeye başlar.

Motor panelinde şarj, hararet ve yağ basıncının takibini sağlayan göstergeler ve sesli alarmlar bulunur. Motor bloğu üzerinde bulunan müşirler sayesinde motor içinde dönen suyun sıcaklığı ve yağ basıncı takip edilir. 

Aynı şekilde alternatörün dönmesiyle şarjın devamlılığını gösteren alarmlar da mevcuttur.
Benzinli motorlardan farklı olarak dizel makineler bir kez çalıştıktan sonra, elektrik akımına ihtiyaç duymazlar. Motor elektriği kesilse bile makine çalışmaya devam eder. Ancak, motor göstergesi ve paneli üzerindeki ikazlar, alarmlar ve sayaçların hepsi 12V elektrikle çalışır. Bu sebeple motor çalışırken, panele gelen elektriğin kesilmesi ya da anahtarın kapatılması ciddi hasarlara yol açabilir!

Dizel bir makinede motor bir kez döndüğü zaman, mazot pompasını devreye sokarak, enjektörler vasıtasıyla silindirlerin içine yakıt akışını sağlar. Pistonlar vasıtasıyla yakıtı sıkıştıran ve patlatan bir sistemle çalışan dizel makineler, çok hassas olarak ayarlanmış bir zamanlama ile pistonlarla yakıt sisteminin koordinasyonu ile çalışmasına devam eder.

Marin makinelerde genelde, motor anahtardan stop edilmez, ayrı bir stop butonu vardır. Mazot akışını keserek motorun stop etmesi sağlanır. Bazı makinelerde mazot akışını kesen bir kol mevcuttur, stop manuel olarak sağlanır. 

Bazı dizel makinelerde, özellikle soğuk havalarda mazotun daha kolay yanması için, çalıştırmadan önce bir ısıtma sistemi devreye sokulabilir. Yüksek akım elektrik çeken bujiler sayesinde motorun çalışması kolaylaştırılmış olur, bu sisteme ısıtma bujileri denir.

Yukardan  aşağıya;  Hararet 
müşiri  ve  göstergesi,  yağ  basıncı 
müşiri,  şarjı  ampermetresi  ve 
voltmetre

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.