Demirleme, Bağlanma ve Yanaşmalar Fasikülü, içindekiler

 

Tornistanda Manevra

Son güncelleme: 23/08/19
Contributors: Mehmet Erem

Tornistanda Manevra

Sıkışık barınaklarda ve limanlarda, dar bir boşluğa tornistanda girerken dikkat edilecek bir husus da pervane kanat açıklığının hangi tarafa baktığıdır. Bu, üzerinde çok hafif yol olan teknede tornistan yapıldığında, kıçının hangi tarafa çektiğini belirleyen esas faktördür. Birçok şaftlı teknenin kıçı tornistanda iskeleye doğru atar. Dolayısıyla yanaşılacak yerin teknenin iskelesinde kalması tercih edilir. Aynı manevrayı sancak için yapabilmek için çok daha geniş bir alana ihtiyaç duyulur. S-Drive teknelerde tornistanda sancağa doğru bir hamle olur. 

 
Tekneler, diğer tüm taşıtlar gibi ancak belli bir sürate ulaştıklarında dümen dinlerler. Fakat tornistanda dümenin ters olarak çalışacağı da unutulmamalıdır. Tornistanda giderken belli bir süratin üstüne çıkıldığında, bütün ağırlık dümen palasında olacağı için yekeye çok yük binebilir, dümen kaçırılırsa alabandaya kuvvetle yaslanabilir, bazı sakatlıklara sebebiyet verebilir. Orta hatta tutarken dikkatli olunması ve çok yollu gidilmemesi uygundur.

Tecrübeli tırhandil ve gulet kaptanları herhangi bir yere kıçtankara gireceklerse dahi baştan yaklaşır ve bağlanacakları yere doğru gayet hızlı bir şekilde seyrederlerken önden attıkları demir üstünde manevra ederek, onun da dibi tutması sayesinde oluşan momentle tekneyi neredeyse olduğu yerde döndürerek, en son aşamada tornistan bastıkları pervanenin (genelde iskeleye) çekmesi sayesinde zıpkın gibi yerlerine yerleşirler. Birçok pervane kanat açıklığı tornistanda iskeleye çektiği için, demirin de sancak başomuzlukta bulundurulmasının sebebi budur!

Üzerinde yol olmayan teknenin dümeni de çalışmaz.

 

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.