Güvenlik, Önlemler ve Zor Anlar Fasikülü, içindekiler

 

Fare

Son güncelleme: 25/07/18
Contributors: Cem Eğrikavuk

Teknede en sevimsiz dertlerden bir fareler. Aklınıza bile gelmeyecek deliklerden geçerek teknenin her yerine ulaşabiliyorlar. Sadece yiyeceklerinize değil, kıyafetlerinize ve daha beteri hortum ve elektrik kablo kılıflarınıza da musallat olabiliyorlar ki bunlar tedbir alınmadıysa teknenin batmasına veya ciddi bir yangına neden olabilir.

Önlemler

Öncelikli amaç farenin tekneye binmesini engellemek olmalı. Bazı bağlama noktaları kötü şöhrete sahip, ama en bakımlı marinada bile bulunma ihtimali var.

Kedi

{Kedi sahibi yazmalı}

Ultrasonik cihazlar

Sadece hayvanların duyabildiği rahatsız edici bir ses çıkararak fareleri uzak tutan cihazlar mevcut. Ancak diğer evcil havanları da tedirgin edebiliyor. Hatta hassas kulaklı insanlar bile rahatsız olabiliyor. Fareyi uzak tutmak için etkili olsa da, girmiş bir fareyi kaçırmaya yetmediği söyleniyor. {Teyid edilmeli}

Halat Üzeri Engeller

Farelerin en çok koltuk halatları üzerinden tekneye geldiği varsayılır. Bunu engellemek için halat üzerinde engel oluşturan plakalar kullanılabilir. Yokluk durumunda 5-10 litrelik pet şişeler kesilerek bir engelleyici imal edilebilir.

Kurtulma Yöntemleri

Tekneye bir kere yerleştiyse, aktif bir şekilde mücadele etmek gerekiyor. Sintine boşlukları, döşeme araları, tavan araları vs... bir fare için çok huzurlu bir yuva sağlıyor.  Tüm yiyecekleri kaldırsanız dahi ahşap ve hatta plastikleri kemirmeye başlıyor.

Akla gelen ilk çözüm zehir, maalesef bizim için uygun değil. Teknenin ulaşılamayacak bir boşluğunda ölecek bir fare, canlısından bile daha dert olabilir.

Kapan

En eski teknoloji de olsa, hala çalışıyorlar. Ama fareler de akıllandı. Kapanı kurarken eldiven kullanıp kokunuzun üzerine sinmemesi öneriliyor. Bir de, peyniri tuzak mekanizmasına iyi sabitleyin. Yoksa elinizle fare beslemiş oluyorsunuz!

Yapışkanlar

Son zamanlarda herkesin en çok verim aldığı çözüm. Eczanelerde satılıyor. Bally kıvamında ama sertleşmeyen bir yapışkan.

Tipik kullanım önerisi kağıt veya sert karton üzerine sürülmesi. Aman diyelim! Orta boyutlu bir fare rahatlıkla kağıdı sırtlanıp yapıştırıcıyı her yere bulaştırarak dolaşmaya devam edebiliyor. 

Daha temiz çözüm, hurda tahta parçaları bulup, yapıştırıcıyı ona sürmek. Kenarda boşluk bırakıp bir daire şeklinde sürmek, ortaya da yem bırakmak iyi sonuç veriyor. Klasik yem olan peynir yerine ceviz de öneriliyor.

 

 

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.