Güvenlik, Önlemler ve Zor Anlar Fasikülü, içindekiler

 

Tekne Kazalarının En Yaygın 7 Nedeni

Son güncelleme: 14/02/20
Contributors: Tafa

Tekne sezonu yaklaşıyor, Yaza hazırlanırken bir yandan da denizde güvenlik konusunu tekrar hatırlamakta fayda var.

Her yıl, ABD Sahil Güvenliği ticari olmayan tekne kazaları ile ilgili istatistikleri derler. Bu istatistikler, kaza yapan teknelerin sahipleri/kaptanları tarafından sunulan kaza raporlarından elde edilir. Yıllık Tekne İstatistikleri için ABDinın 50 eyaletinden ve bağlı bölgelerinden veri toplanmaktadır. Sahil Güvenlik tarafından toplanan 2018 yılı kaza İstatistiklerine göre, kazalara en yaygın katkıda bulunan en yaygın etkenler

  • Dikkatsizlik 17.0%
  • Yetersiz Gözlem 12.5% (Çevre koşullarını doğru gözlemleyememek)
  • Tecrübesizlik 9.8%
  • Makine arızası 7.8%
  • Aşırı hız 7.5%
  • Alkol kullanımı 6.2%
  • Navigasyon kuralları ihlali 5.8%

ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı'na göre, 2018 yılında Sahil Güvenlik, 2018 yılında rekreasyonel tekne kazaları sonucu 633 ölüm, 2.511 yaralanma ve yaklaşık $46 milyon dolarlık hasarı içeren 4.145 kaza gerçekleşti.

  • Ölüm nedeninin belirlenebildiği durumlarda, ölümcül kaza kurbanlarının 77%'si boğularak hayatını kaybetti. Boğulan kurbanlardan 84% can yeleği giymiyordu.
  • Alkol kullanımının ölümlül tekne kazalarına sebep olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Raporlanan ölümlü kazaların 19% unda alkol kullanımı birincil etken olarak listelenmiştir.
  • 177 kazada kazazadeler pervane carpması sonucu yaralandı veya hayatını kaybetti. Toplamda, bu tip kazalarda 25 ölüm ve 177 yaralanma olayı belgelendi.

Bu kazaların neden meydana geldiğini incelemnin, denizde yaralanma ve ölümlerin nasıl önlenebileceği de anlamak adına doğru bir adım olduğuna inanıyorum. Bu istatistikte görülen kazaya yol açan faktörlerin çoğu önlenebilir, kaçınılabilir unsurlar gibi görünüyor. Her ne kadar kazadan yüzde yüz kaçınmanın bir garantisi olmasa da, kabul görmüş denizcilik kurallarını izleyerek, çevresel koşullar konusunda uyanık olarak, denizdeyken isabetli kararlar vererek ve teknemize zamanında, doğru bakarak bu riskleri minimize etmek mümkün. (Türk kara sularında benzer kaza istatistikleri ile bir değerlendirme yapılabilse çok daha doğru fikir vereceğinin farkındayım. Ama maalesef böyle bir istatistik varsa da ben henüz ulaşamadım)

Selametle, keyifli seyirler dilerim...

Comments

En dikkat çekici veri "Boğulan kurbanlardan 84% can yeleği giymiyordu." En basit tedbir, en fazla can kurtaracak...

İstatistikler arasında "kötü hava koşulları" olmaması dikkat çekici. Bunları ilk üç kategoriye mi dağıtıyorlar? Belki de kaza olarak bile değerlendirmiyorlar.

Türkiye için belki Dak-Sar bir çalışma yapıyordur.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.