Seddülbahir
Çanakkale Boğazı'nın çıkışında, Gelibolu Yarımadası'nın en güney yerleşimi. Boğaz'a giriş çıkış yapan gemilere pilotaj hizmeti veren kılavuz teknelerinin limanı
Morto
Çanakkale Savaşı'nın en şiddetli çarpışmalarından birinin geçtiği koy, Şehitler Abide'sinin hemen altında, Seddülbahir'in hemen kuzeyi. Çıkartma birliklerinin Fransız bölümünün karaya çıktığı yer, bu sebeple yarımadadaki en büyük Fransız şehitliği de hemen sahilde. Morto adını bundan dolayı aldığı düşünülüyor.
Yeniköy
Çanakkale Boğazı'nın çıkışında Mavri Adaları'nın tam karşısında küçük bir barınak. Papaz plajı barınağa çok yakın günlük vakit geçirilebilecek Bozcaada manzaralı keyif alacağınız bir mesire yeri.
Lapseki
Lapseki Balıkçı Barınağı feribot iskelesine varmadan hemen önce, özellikle sert güneyli havalarda kaçabileceğiniz büyükçe bir barınaktır. Derinliği ortalarda 2-2,5 metre civarındadır. Mendireğe ve karaya yakın noktalar oldukça sığdır. Mendirek çevresinde döküntüler vardır.
Beton iskelede Kıyı Emniyeti istasyonu yer alır.
Gelibolu
Gelibolu coğrafi olarak Marmara denizinin bittiği Çanakkale boğazının başladığı yer. Osmanlı'nın ilk limanlarından, ilk tersane burada kurulmuş. Piri Reis'in doğumyeri. Müzeyi ziyaret tavsiye olunur.
Tarihi liman lodos rüzgarlarına karşı son derece korunmasız; Kasım – Mart arası zamanda biz denizcilerin/balıkçıların canı burnunda; her lodosta mutlaka teknelerimiz bir hasar alıyor. Hele de Kıble Lodos eserse, tam karşıdan gelen dalgalar, dar girişten barınağın içine girip, karşı…
Çanakkale Limanı
Şehrin içinde, o civarda yatlar için uygun tek konaklama alternatifi. Aslında barınak statüsünde, ancak Çanakkale Marina adını kullanmayı tercih ediyorlar.
Gelibolu
Konaklayacaksanız mutlaka Hamzakoy’a geçin, kumsalı ve sığ koyu çocuklar için biçilmiş kaftan. Bayraklı dede, Mevlevihane başta olmak üzere onlarca görülecek yer var, burası Türk’lerin Rumeli’ye ilk geçtikleri yer olarak da tarihimizde önemli bir yere sahip (1354 Gazi Süleyman Paşa)