Deniz Kütüphanesi Fasikülü, içindekiler

 

Yelkenli Yatçılık

Son güncelleme: 05/03/25
Contributors: Cem Eğrikavuk

Yazar: Mehmet Erem

 

Yılların yelken ve denizcilik eğitmeni, bu sularda seyreden tüm amatör denizcilerinin zor zaman dostu Dr. Mehmet Erem çocukluğundan beri içinde olduğu deniz yaşamında edindiği bilgi birikimini ve 20 yıllık yelken ve denizcilik eğitimlerinin deneyimini kitaplaştırdı. “Yelkenli Yatçılık” ismini verdiği bu kitap, sadece yelken ve denizcilik eğitimi alanlara değil; tüm denizcilerin yaşamına dokunan bilgi, deneyim ve pratik ipuçları içeriyor.

 

Türkiye amatör denizcilik dünyasının iyi tanınan ve sevilen isimlerinden Dr. Mehmet Erem, camiadaki bilinen ismiyle “Merem” çocukluk yıllarından bu yana sürdürdüğü denizciliği ve 20 yıllık profesyonel eğitmenliğinden gelen bilgi ve deneyimlerini “Yelkenli Yatçılık” isimli bir kitapta topladı. Yatçılık ve yelkencilik eğitimi alan yeni denizciler yanı sıra tüm deniz sevdalılarına pratik bir bilgi kaynağı olması amacıyla kaleme alınan “Yelkenli Yatçılık” kitabı Erik Yayınları tarafından yayımlandı.

Bugüne dek sahada 3000’e ekran başında 30000 kişiye yakın deniz sevdalısının eğitim çalışmalarını yöneten Mehmet Erem, Türkiye’de amatör denizcilerin bugün ulaşabildiği denizcilik eğitim kitapların büyük çoğunluğunun uluslararası klasik eğitim dokümanlarının içeriğini yansıttığını ifade etti ve “Yelkenli Yatçılık” kitabının ayırt edici yönünü şöyle özetledi:

“Bu kitabı yaklaşık 20 yıldır devam eden profesyonel eğitmenlik çalışmalarından edindiğim deneyimlerle kaleme aldım. Ancak, bu deneyimler sadece bana ait değil! Bu eğitimleri bir ekip olarak sürdürdük, dolayısıyla ekibimizdeki herkesin bu kitapta önemli bir payı var. Bu eğitimlere farklı yaş gruplarından binlerce denizci adayı katıldı, hepsinin katkısı var. Çocukluğumdan bu yana denizle içli dışlıyım. Bazen tek başıma bazen arkadaşlarımla farklı tekneler kullandım. O günden bu yana denizi birlikte yaşadığım tüm arkadaşlarımın da bu kitapta sözleri, cümleleri var. Yaşadıklarımızdan esinlenerek, hep birlikte, Türkiye denizlerine uygun ve bizim insanımıza yönelik tasarlanmış ‘yerel’ bir içerik yaratmak istedik. Ben de bu özgün içeriği kaleme aldım.” 

Denizcilik ve yelkenciliğe yönelik eğitimlerin yerel kültür birikimini yansıtan özgün kaynaklarla desteklenmesi gerektiğine inandığını söyleyen Mehmet Erem, “Yelkenli Yatçılık”da evrensel teorik bilgi birikiminin yanında, yaşadığımız bölgenin coğrafi, iklimsel ve kültürel özellikleriyle şekillenen pratik uygulamaların, deneyimlerin okuyucuya aktarılmasının hedeflendiğini vurguladı.

 

Kitap Hakkında:

Kuşe kağıda 252 sayfa basılan Yelkenli Yatçılık kitabının bölümleri şöyle:

Seyahat başlangıcı, Teknenin bileşenleri, Yelken ve arma, Temel denizcilik bilgileri, Yanaşma ve bağlanma, Demirler ve demirleme, Navigasyon ve seyir, Meteoroloji: Havayı hissetmek, Telsiz ve haberleşme, İlk yardım ve denizde aynı dili konuşabilmek için bir küçük sözlük.

Mehmet Erem, “Önsöz” bölümünde bu kitabı neden yazdığını ve denizciliğin, tekneciliğin, yelkenciliğin ne demek olduğunu şöyle açıklıyor:

“Bu kitap, yelken ve deniz sevgisini yaymak ve geliştirmek amacıyla yazılmıştır. Bildiklerimi aktarmak ve tecrübelerimi paylaşmak isteğiyle, kıyısında yaşadığımız denizi ve denizciliği tanıtmak ümidiyle kaleme alınmıştır... Teknecilik bir yaşam tarzıdır. Denizle ilgili kültürün tamamını içine alır. Bir yelkenciyi, sadece seyir sırasında değil, günlük hayatında da kolaylıkla tanıyabilirsiniz. Yüzünde, ellerinde ve cildinde deniz ile güneşin izlerini fark eder, gözlerinde o engin mavinin yansımasını görürsünüz. Deniz ve denizciliğe ait etkiler yaşadığı yere, giydiği kıyafete, okuduğu kitaba, duvarındaki tabloya yansır. Pişirdiği yemek denizdendir, tıpkı anıları gibi... Denizciliğin kendine ait “yazılmamış” kuralları vardır ve bunlar ister profesyonel bir balıkçı olsun ister bir dalgıç, denizin üstünde ya da altında yaşayan herkes için geçerlidir. Onunla yeteri kadar haşır neşir olmuş her denizci, tıpkı suyun içinde yuvarlanan ve zamanla köşeleri sivriliğini kaybetmiş, yüzeyi düzgün bir çakıl taşı gibi şekil değiştirir! Ve işte bu sayededir ki sözü geçen kişilerin nasırlı elini sıktığınızda yüreğinin sıcaklığını hisseder, gözlerindeki gülümsemenin derinliğini görebilirsiniz.”

Kitabına yelkenle seyir yapmanın genel prensiplerinin tarih boyunca hemen hemen hiç değişmediğini, ancak günümüz pratiğinde yelkenli yatçılığın sadece yelken yapmak olmadığını, farklı yönleriyle denizcilik uygulamalarının tamamını içerdiğini söyleyerek başlayan Mehmet Erem, bunun içine motor ve makine bilgisinin, meteorolojinin, haberleşmenin ve ilk yardımın da mutlaka eklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Yelkenli bir gezi teknesini güvenle idare etmek ve seyirden keyif almak için tüm bu bilgilere aşina olmanın gerektiğini söyleyen Mehmet Erem, kitabında denizciliği, yelkenciliği tüm yönleriyle ele alıyor ve denizde karşılaşmaktan büyük bir mutluluk duyduğu denizcileri de şöyle tanımlıyor:

“Denizciler yardımseverdir. Muhtemelen kendi başlarına da defalarca geldiği için yardıma ihtiyacı olana en önce onlar koşarlar. Halatını alır, yemeğini paylaşır, sorunu beraberce çözmek için uğraşır. Denizciler, özellikle de yelkenciler aynı zamanda çevrecidirler. Sadece denize ve içindekilere değil ama etraflarındaki doğaya da saygılı ve duyarlıdırlar. Alçakgönüllü olurlar. Doğanın gücünü, denizin öfkesini yaşamış her yelken tutkunu, ne kadar pahalı veya büyük olursa olsun kullandığı teknenin denizin gücü karşısında yetersiz olduğunu bilirler. Ekibinin, teknesinin ve kendisinin sınırlarının farkındadır, hiçbirini tehlikeye atmazlar. İyi bir denizci olmak yukarıda sayılan ister teknik, ister duygusal isterse de ahlaki unsurları bir arada bulundurmayı gerektirir. İyi denizciler, denizi ve yaşamı en çok hak edenlerdir... Deniz de onları bilir, tanır ve gözetir.”

Mehmet Erem Kimdir?

Deniz sevgisi Heybeliada’da geçen çocukluk yıllarına uzanan Mehmet Erem, ortaokul döneminde lisanslı sporcu olduğu İstanbul Yelken Kulübü’nde yarış hayatına başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki yüksek öğrenim yıllarında çeşitli kulüplerde yelken eğitmeni ve antrenörü olarak görev yapmıştır.

Denizcilik ve yelken sporuyla ilgili birçok amatör/profesyonel kulüp ve dernekte kurucu üye, eğitmen ve yönetici olarak yer almıştır. Türkiye’de denizciliğin gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla faaliyet gösteren birçok internet platformu, forum ve sosyal medya gruplarında kurucular arasında yer almıştır.

Türkiye’nin en geniş hizmet yelpazesine sahip yelken ve yatçılık eğitim kurumlarından biri olan One Yacht’ın kurucu ortağıdır. Mezunu olduğu Galatasaray Lisesi Yelken Kulübü’nde halen eğitmenlik yapmaktadır. Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) ve International Yachting Training’in (IYT) lisanslı eğitmenidir. Kulak-Burun-Boğaz uzmanıdır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.