Ege Denizi Fasikülü, içindekiler

 

Göcek Körfezi

Son güncelleme: 10/02/20
Contributors: Cem Eğrikavuk

Killeiskelesi

Göcek çevresinde genellikle derin sulara demirlemeye alternatif, 10-15m derinliklerde alargada durabileceğiniz, sevimli bir koydur. 2021 yılında ki gözlemlere göre, batı kıyısında çevre düzenlemesi yapılmış, henüz işletmeye açılmamış, kafe/büfe olacağını düşündüğümüz binalar yapılmış durumda. Karadan ulaşımı var. Kuzey ve Batı kıyıları küçük çakıltaşlarından oluşmuş plaj şeklinde. 2021 yılında, Özel bir işletme tarafından, pilot uygulama olarak sabit bir sal üzerinde atık alım tesisi konuldu…

Göcek Adası

Göcek merkeze en yakın adadır. Adanın çevresinde ortak kullanıma açık, mülkiyeti belirsiz tonoz sistemi mevcuttur. Tonozların bir kısmının şamandıraları battığından kullanımda olanları bayağı azalmıştır. Özellikle sert havalarda tonozlara çok da güvenmemekte fayda var, uzunca zamandır bakım yapılmamıştır. Kıyı boyunca koltuk için babalar mevcuttur ancak boyaları zamana yenik düştüğünden bir kısmı kolay seçilememektedir.

Sezon içerisinde, özellikle akşamüstleri Göcek'e dönüş trafiği…

D-Marin Göcek

Göcek genel anlamda dünya denizcileri için bir cazibe merkezidir. D Marin Denizde 380 karada 150 tekne kapasiteli bir marinadır.

Skopea Marina

Göcek'in tam göbeğindedir. 80 teknelik bağlama kapasitesi ile sezonluk (Nisan-Kasım ayları arası) hizmet verir.

Belediye iskelesinde yer bulunmadığı zaman günübirlik konaklamalar için nispeten makul bi alternatif olabilir. (2019: 12 metre yelkenli için 230 TL. Dört saate kadar yarı fiyat uygulanıyor.)

MUÇEV Göcek Marina

Eski Göcek Belediye İskelesi artık MUÇEV Göcek Marina.

2020 sezonuna tadilat görerek girdi. Eski tahta ve Beton iskele yıkılarak yerine yüzer "T" iskeleler yapıldı.

Yazın gecelemek için yer bulmak neredeyse imkansız.

Ama alışveriş ve mazot ikmali için kısa süreli yer bulunabiliyor. İskelelerde yer olmasa bile, kara tarafında günübirlik teknelerin arasına geçici olarak bağlanılabilir. Ama mutlaka bir kişi teknede kalmalı ve yerin sahibi tekne geldiğinde yer verilmelidir…

Marintürk Göcek Village Port

Merkeze 5 dakika yürüyüş mesafesinde yer alır. Bağlamanın yanı sıra 30 dönümlük alana yayılmış bir çekek sahasında kara hizmetleri de sağlanmaktadır.

Club Marina Göcek

Büngüş koyunda, hemen her havaya kapalı, doğal güzelliği ile büyüleyici bir marinadır.

Mega yatlardan, servis botlarına kadar her boy tekne için bağlama imkanı olsa da yer bulmak biraz zordur.

Kara park imkanı yoktur.

Marintürk Exclusive

Göcek'in merkezine yaklaşık 4 km mesafede, Poruklu koyundadır.

Göcek

Türkiye’de yatçılığın cennet köşelerinden, belki de en önemlisi. Dalaman havalimanına çok yakın olması ve neredeyse her havaya kapalı bir iç deniz gibi, korunaklı ama pırıl pırıl suyu olan, yeşil bir bitki örtüsü ile kaplanmış sayısız koyları sayesinde herkesin hayran olduğu bir coğrafya.

Ancak Göcek merkezin tamamı artık devasa bir marina görünümü almış durumda. Hem şehirin, hem de yüzlerce teknenin atığı yüzünden merkeze yakın denizin keyfi kalmadı.

Yassıca Adalar

Bölgenin en meşhur demir yerlerinden biridir.

Yaz Limanı

Adından da anlaşılacağı üzere sakin havalarda konaklanabilecek bir koy. Küçük olduğu için kalabalık olabiliyor. Caretta caretta görmek olası. Suyu berrak. Kış limanına kısa bir yürüyüş ile ulaşmak mümkün. Bu yürüyüş, kış limanı sakinlerinin kullandığı hayvan barınakları ve çitlerinin içinden geçiyor.

Tersane Koyu - Göcek

Görülmeye değer Göcek koylarından biridir. Karadan ulaşımı yok. İçerisinde iskelesi bulunan lokanta vardır.

K-KB hariç tüm havalara kapalıdır. Konumu itibarı ile hemen hiç solugan almaz. Mükemmel bir kış limanıdır.

Domuz Adası

Domuz Adası Koyu diğer Göcek Adası Koylarına nazaran daha az tercih edilen bir koydur.

Günlüklü Koy

Bu sayfanın sadece başlığı açılmıştır. İçeriğini doldurulması için desteklerinizi bekliyoruz. Yukarıdaki "Düzenle" bağlantısını kullanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Atbükü

Göcek'e yakın, ama kargaşasından uzak olabileceğiniz en yakın alternatiflerden biridir. Merkeze 2,5 deniz milinden az bir mesafede yer alan koyda sezonda yer bulmak genelde zordur.

Boynuzbükü

Yaz aylarında yoğun olan bu koyda iskelesi olan bir de lokanta bulunmaktadır. Muhteşem bir manzarası olan olağanüstü korunaklı bir koy. Ama denizi biraz bulanıkdır.

Taşyaka

Koyun ismi Taşyaka ve Bedri Rahmi olarak da anılır. İçerisinde lokanta ve ona ait bir iskeleye sahip olan bir koydur.

Sıralıbük

Yabancı rehber kitaplarda "Deep Bay" olarak geçiyor.

Rehber kitaplarda çok da methedilmediği için popüler olmayan, nispeten rahat yer bulunabilen bir koy.

Büyük Sarsala

Havalimanı'na yakınlığı ve asfalt yolu sayesinde misafir indirmek için ideal nokta.

Küçük Sarsala

Manastır Koyu

Hamam tarafındaki lokanta kaldırılıp buradakiyle birleştiğinden beri pek çok kişi burayı "Hamam Koyu" ismi ile anmaya başlamıştır. Navionics programında ise bu koyun ismi Kapı Koyu olarak geçmektedir. Rehber kitaplarda, koyun ortasından Ege tarafına kadar devam eden duvara istinaden "Wall Bay" ismiyle de anılıyor.

Manastır Koyuna girdiğinizde kuzeybatı kısımda karşınıza iki adet büyükcene iskele çıkmaktadır. Karaya yakın olan sabitdir. Dıştaki yüzen iskele 2017'de tamirat görerek daha…

Hamam Koyu

Kapıdağ Yarımadası'nda yürüyüş yapmak için iyi bir başlangıç noktası. GüneyDoğu kıyısına bağlandıysanız, kıyı boyunca bir patika sizi koyun dibindeki kalıntılara ulaştırıyor.

Kalıntıların arkasında işaretli patikaya ulaşıyorsunuz. Sağa devam ederseniz kıyı boyunca Manastır koyuna, onun arkasından da Sarsala'ya kadar devam edebilirsiniz.

Ama esas keyifli yürüyüş sola devam edip Kapıdağ yarımadası yönünde. Hamam Koyu yarımadanın en ince olduğu nokta. Binlerce yıldır kullanılan…

Kuyrucak Koyu

Göcek Körfezi'nin güney ucunda, kuzeybatı yönünde 500 metre kadar karanın içine giren ve istisnai güzellikte bir denizi olan bir koy. İsmini koyu kuzeyli ve kısmen doğulu rüzgarlara karşı koruyan Kuyrucak Burnu'ndan alıyor. Buraya Kuyrucak Kış Limanı da denir. (Çünkü koyun doğu yakasındaki kayalık Kuyrucak Burnu'nun dibindeki kıstağın diğer tarafında da "Kuyrucak Yaz Limanı" vardır. Burnun kuzeyindeki bu kovuk yazın bunaltıcı sıcaklarında tatlı taltı esen rüzgarla biraz serinler. ) Kuyrucak…

Yavansu (Martı) Koyu

Geniş, çoğu zaman sakin güzel bir koydur. Kıyıda taşlarla yapılmış büyük bir martı işareti olduğundan "Martı Koyu" olarak da anılır.

Merdivenli Koy

Göcek Koyun’da Göbün'ün hemen batısında, büyük motoryatlar ve yelkenliler için de rahat bir demirleme yeri. Adını sahilindeki küçük kumsaldan biraz içerideki eski olduğu zannedilen merdivenlerden alıyor. Halen hiçbir yerleşim yok, karayolu da. Ulaşım ancak patika yolundan yürüyerek Göbün veya Yavansu tarafına. Yapısı bir dere ağzına benziyor. Dip de buna uygun olarak oldukça hızlı bir şekilde derinleşiyor.

Göbün

Kapı Koyu adıyla da biliniyor. Adının bu taraflara gelmiş, ancak içeri giremediği için açıkta demirlemek zorunda kalmış Göben (Yavuz) zırhlısından aldığı söylentisi var. Ancak tarihsel olarak pek mümkün değil çünkü zırhlı Ege'den direkt Çanakkale'ye yönelmiş ve Marmara'ya girmiştir. Yavuz adını aldıktan sonra bölgeye gelmiş olabilir. (Teyit Edilmesi Gerekli Bilgi)

Türkiye’de yatçılığın cennet köşelerinden, belki de en önemlisi. Dalaman havalimanına çok yakın olması ve neredeyse her havaya kapalı bir iç deniz gibi, korunaklı ama pırıl pırıl suyu olan, yeşil bir bitki örtüsü ile kaplanmış sayısız koyları sayesinde herkesin hayran olduğu bir coğrafya.

Körfezin ana yerleşimi Kuzey uçtaki Göcek kasabası. Altı değişik işletme de olsa, devasa tek bir marinayı andırıyor. Her türlü ikmal yapılabilir. Marinalar günübirlik konaklama için çok pahalı. En uygun fiyat MUÇEV Göcek Marina'da. (Eski adıyla Belediye) Onlarda da normalde yer bulmak zor. Ama bir kaç saat kalacağınızı belirttiğinizde bir yer buluyorlar. 2020 sezonuna kadar tadilatta olduğundan hizmet veremiyor.

Mazot alımı için seçenekler MUÇEV Göcek Marina üzerindeki pompa, Club Marina önündeki yüzer ponton, Marintürk çekek havuzunda mevcut tankerler.

Göcek koylarında değişik konaklama seçenekleri var. İskelesine bağlanıp imkanlarından faydalanabileceğiniz altı lokanta var. Göbün, Manastır Koyu, Küçük Sarsala, Taşyaka, Boynuzbükü, Tersane Bunların restoran hizmetleri pek çok ziyaretçinin beklentisinin üzerindedir. Ancak coğrafi kısıtlamalardan dolayı su, elektrik gibi ekstraları beklemeyin.

Restoranlı olanların dışında hiç bir medeniyet olmayan onlarca koy daha  vardır. Ama yaz aylarında çok da bir ıssızlık beklemeyin. Hele  Bayram zamanları bazı koylarda teknenizi sokacak yer bulamayabilirsiniz.

Su ihtiyacı Göcek merkezdeki marinalardan veya Taşyaka / Bedri Rahmi koyundaki küçük iskeleden giderilebilir. 2017 yılında  Göbün ve Manastır Koyu da deniz altından bir boru çekerek su ikmalini sağladı. Suyun lezzeti çok iyi, ama partiküllere karşı basit bir filitre kullanmak iyi oluyor.

Koyların çoğunun karadan yol ulaşımı yoktur. Misafir transferi için veya acil durumlarda Göcek merkez ve Büyük Sarsala kullanılabilir. Her ikisi de Dalaman'a yarım saat mesafededir. Taşyaka ve Boynuzbükü koylarına da toprak bir yol ulaşıyor, ama durumu önceden teyid edilmeli. Boynuzbükü'ne inen yolun son beş kilometresi biraz zorludur. Taşyaka'ya inen ise bayağı kötü.

Aslında yazın günlük alışveriş için Göcek'e de gerek kalmıyor. Taze ekmek ve meyve sebze satan küçük kayıkların yanısıra, iki tane büyük, bir de küçük yerel market teknesi de koyları dolaşıyor. Temel mutfak ihtiyaçlarının tamamını taşıyorlar.

2019 itibarı ile gümrük kapısı da hizmet vermeye başladı. İskelesi henüz yok.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.