Teknede Yaşam Fasikülü, içindekiler

 

Deneme seyri

Son güncelleme: 08/02/20
Contributors: Tafa

... Keyif gezintisinden ötesi

Güzel bir güneşli gün, mavi gökyüzü, havada keyifli bir esinti ve davetkar deniz kokusu. Ve yakında sizin olacak tekne ile denize çıkmak üzeresiniz. Harika görünüyor değil mi ... Ama bir deneme seyri keyifli bir tekne yolculuğunun çok ötesine geçmeli.

Yeni veya kullanılmış bir tekne satın alırken kapsamlı bir deneme seyri yapmak çok önemlidir. Deneme seyri düzgün yapılırsa, satın almayı düşündüğünüz tekneyi iç rahatlığıyla almanıza yardımcı olacak birçok bilgiyi edinebilirsiniz. Ancak yarım yamalak yapılan bir deneme seyri, başka birinin problemlerini satın almanıza veya size ve ailenize uygun olmayan bir tekne satın almanıza sebep olabilir.

Deneme seyrini doğru yapmak için öncesinde kapsamlı bir planlama yapılmalı ve seyir sırasında da gözlem, ölçüm ve testler yapılarak kaydedilmelidir.

Deniz denemesinde, sadece motor ve genel gemi performansı değerlendirilmiyor, aynı zamanda direksiyon, kontroller, şaft, motor takozları ve egzoz sistemlerini test ediyoruz, aynı zamanda yük altındayken yapısal gövde elemanlarını da inceliyoruz. Buna ek olarak, tüm tekne donanımları, donanım ve yelkenler ve aletler işlevsellik ve servis kolaylığı açısından test edilecektir. Elektronik ekipman da mümkün olan yerlerde doğruluk açısından test edilecektir.

Deneme seyirlerinin her zaman akredite bir deniz tekne sörveyörü ve / veya sertifikalı bir motor teknisyeni tarafından yapılmasını tavsiye ederim. Ancak bazı durumlarda bütçeniz veya diğer sınırlamalarınız size bir sörveyör veya motor teknisyeni ile çalışma şansı vermeyebilir.

Deneme seyrini kendi yapmayı planlayanlara önerilerim;

Deneme seyri öncesi:

- Hava ve deniz durumu tahminlerini kontrol edin ve tarihinizi buna göre planlayın.

- Seyire katılacak kişi sayısını minimumda tutun. Kalabalık bir tekne deneme seyrini daha az güvenli, daha zor ve daha karmaşık hale getirecektir.

- Tekneyi kullanmak için kalifiye bir kişinin hazır olacağından emin olun. (Tekne sahibi veya kaptanı) Hem maddi/manevi sorumluluklar nedenleriyle, hem de sizin gözlem yapmak, ölçmek, test etmek ve not almakla da meşgul olacağınızı düşünerek, Deneme seyri sırasında tekneyi siz kullanmamalısınız.

- Bir deneme seyri planı hazırlayın (yapılacak test ve manevraların listesi, vb.) Ve planınızı önceden tekne sahibiyle veya kaptanıyla paylaşıp mutabık kalın.

- Tekne sahibine, kaptana veya brokera önceden motorun (veya motorların) motoru ısıtmamasını konusunda talimat verin. Soğuk bir bir motorun çalışmasından çok şey öğrenebilirsiniz, soğuk motorun marş sırasındaki davranışı, kompresyon, zayıf aküler ve diğer potansiyel problemleri gözlemlemek için harika bir fırsattır.

- Sintineleri (su seviyesi, yağ varlığı, vb.) kontrol edin ve seyirden geri döndüğünüzde önceki durumuyla karşılaştırın. Önce/Sonra resim çekmek yardımcı olacaktır.

- Motor ve jeneratör çalışma saatlerini kontrol edin ve kaydedin.

- Seyirden önce motor yağı ve soğutma suyu seviyelerini ve şanzıman yağ seviyesini kontrol edin ve dolum seviyelerini kaydedin.

- Tüm yakıt ve su deposu seviyelerini kontrol edin ve kaydedin. Depoların en az yarı dolu olduğundan emin olun (tam dolu olmasi çok daha iyi) Bu sayede hem olası sızıntıları hem de teknenin motor ve/veya yelken performansını yüklü durumdayken gözlemleyebilirsiniz.

- Seyirden önce önce motorun, şanzımanın ve jeneratörün altına temiz bir bez veya streç film yerleştirin (yağ sızıntıları varsa daha belirgin hale getirir)

- Deniz denemesi için önerilen araçlar; Kronometre, dijital kamera, ses kaydedici, ses seviyesi ölçer, Elde GPS (Uygun uygulamalara sahip bir akıllı telefon bu görevlerin tümünü gerçekleştirebilir) IR Termometre, çoklu sayaç, flaş ışığı, dürbün, not defteri ve kalemler.

Seyir sırasında

- Motoru çalıştırmadan önce tüm motor ve sintine pompası alarmlarının çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

- Motorun yağ basıncını, sıcaklık ve alternatör voltaj çıkışını çeşitli devirlerde (yavaş, yarım ve tam yol) kaydedin.

- Çeşitli motor devirlerinde tekne hızını kaydedin (yavaş, yarım ve tam yol)

- Salmastra ve dümen rakorlarını sızıntı açısından inceleyin. Bunların iskelede kuru olması normaldir, ancak tekne yol yaparken sızıntı görülebilir.

- Şaftı çeşitli hızlarda titreşim açısından kontrol edin. Görünür yalpalama varsa, şanzımanın üst kısmına dokunarak sorunun ne kadar kötü olduğuna dair kaba bir fikir edinebilirsiniz. Orada da hissedebiliyorsanız, sorunun acilen düzeltilmesi gerekir.

- Motor üreticisinin tavsiye ettiği azami RPM değerine dikkat edin ve motor biraz ısındıktan sonra kısa bir süre tam yol çalıştırılmasını isteyin. Tekne hızını, makine dairesini, eşanjörü, şanzıman sıcaklığını ölçün ve kaydedin. Ayrıca olağandışı koku, ses, duman, titreşim, veya tekne sahibinde aşırı terleme gibi durumlari gözlemleyin.

- Jeneratör varsa, çalıştırın ve jeneratörden beslenen tüm sistemlerin çalışmasını sağlayın, kabin ısıtıcı / su ısıtıcısı / klima vb. Performansı gözlemleyin ve kaydedin.

- ileri - Boş - Geri testi; Seyir hızından boşa, sonra geri vitese geçip sonra gazı arttırarak yapilir. Bu test sırasında motor takozları, bağlantı noktalarını ve şaftı izleyin.

- Sekiz çizme manevrası: .Bu manevralar teknenin manevra kabiliyetini, davranışını ve teknenin iskele ve sancak yönlerinde eşit dönüş yarıçapına sahip olup olmadığını doğrulamak için faydalıdır. Bu manevra sirasinda dümen donanimini, dümen şaftını ve dümen salmastrasini izleyin ve kaydedin.

- Yelkenliler için; Tüm yelkenleri basın ve durumlarını gözden geçirin (daha önce yapılmış onarımlar, yamalar, sökük bölgeler, sürtünme hasarı, vb.) Ayrıca hareketli armanın çalışmasını inceleyin. Teknenin ve armanın nasıl işlediğini görmek için birkaç tremolo atin. Camadan sistemini test edin.

İskeleye geri döndünce;

- Motor ve jeneratör çalışma saatlerinin yanı sıra yakıt ve su deposu seviyelerini kontrol edin ve kaydedin.

- Motor yağı, şanzıman yağı ve soğutma suyu seviyelerini kontrol edin ve kaydedin.

- Seyir öncesinde motor, jeneratör ve şanzıman altina önce yerleştirdiğiniz bezleri ve sintineleri ve kontrol edin ve fotoğraflarını çekin.

Deneme seyrinden daha iyi verim almak için kişisel görüşüm deneme seyrini sörvey sonrasında yapmaktan yana. Çoğu zaman sörvey sırasında bulduğumuz ipuçları ancak sistem yük altına sokulduğunda belirleyici bulgular vermektedir. Deneme seyrini sörvey sonrasında yapmak bize bu ipuçlarını takip etme şansı verir.

Bu yazıda kapsamını yüzeysel işlediğim deneme seyirleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, sınıflandırma kuruluşu Alman Lloydu'nun (Germanischer Lloyd) bu konudaki dokümanını inceleyebilirsiniz.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.