Yelken Fasikülü, içindekiler

 

Balon Donanımı

Son güncelleme: 03/02/17
Contributors: Cem Eğrikavuk

Donanım yelkeni ana direğe basan bir mandar, her iki tarafta ıskotalar ve balonun rüzgarüstü köşesini sabitlemeye yarayan bir ucu yelkene bir ucu direğe tespit edilen gönderden oluşur. Rüzgarüstü ıskota önce direk hizasında (kemerede), küpeşteye tutturulmuş bir makaradan geçtikten sonra arka tarafta bir diğer makaradan geçerek havuzlukta vince alınır. Bu şekildeki düzenek, balonun gönderin serbest ucunu yukarı doğru çekmesine engel olur. Rüzgaraltı iskota ise kemeredeki makaradan geçmeden direk arka taraftaki makaraya gelir. Iskotanın tamamı teknenin dışındadır. Bir vinç yardımıyla, direk hizasında, ön güverteye geçirilir ve balonu gözle izleyebilecek bir yerde ayakta duran baloncu tarafından kontrol edilir. Balon rüzgarüstü ıskotası vinçte sabitken, rüzgaraltı ıskotayla oynayarak balonu trim etmek gerekir.

İyi ayarlanmış bir seyir sırasında, balonun serbest olan alt yakalarından geçen hayali çizginin bumbaya ve göndere paralel olması gerekir. Rüzgaraltı ıskota çok çekildiğinde tekneyi yan yatıracak, çok bırakıldığında ise sönecektir.

Kavança sırasında rüzgaraltı ve rüzgarüstü ıskotalar yer değiştireceğinden, bazı tekneler çift ıskota kullanırlar. Iskotaların makaralarını değiştirmek gerekmeyeceğinden, özellikle yarış teknelerinde kullanılır, zamandan tasarruf sağlar.

Gönderin uzunluğu kabaca direkten baş ıstralyaya kadardır. Bu şekilde yelkenin ıskota yakasını teknenin dışında tutar. Direk tarafındaki ucu aşağı yukarı çalışan bir arabaya, halka-kanca veya çan-pim tarzında olmak üzere iki farklı şekilde tespit edilir.  Büyük teknelerde gönder daha ağırdır, çan-pim tercih edilir. Buna karşılık hafif teknelerde ve centerboardlarda gönderin her iki ucu da simetriktir, kavança manevraları sırasında kolaylık sağlar. 

Gönderin yüksekliği ve direkle yaptığı açı alt ve üst baskılarla sağlanır. Gönderin serbest ucundan geçen rüzgarüstü balon ıskotası özel bir pim mekanizması içindedir. Laçka edildiğinde balon serbestleşir. Balon patlatmak deyimiyle kast edilen budur.

Kavança sırasında tam pupa seyrine geçilince gönder bağlı bulunduğu yakadan serbestleştirilir, bumba ters kontraya geçirildiği sırada gönder de öteki taraftaki, yeni rüzgarüstü ıskotaya sabitlenir. 

Gezi teknelerinde yarış teknelerinden farklı olarak, balon açmak ve toplamak için çok sayıda mürettebat olmadığı için, balonların manevralarını kolaylaştıran “çorap sistemleri kullanılır. 

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.