Teknede Tesisat Fasikülü, içindekiler

 

Yakıt Sistemi

Son güncelleme: 14/01/17
Contributors: Cem Eğrikavuk

Genelde güvertede olan bir kapak ile dolum yapılır. 

Güvertedeki mazot depo kapağının sıkı sıkı kapatılmış olması ve su sızdırmıyor olması büyük önem arzeder. Yağmur ile güvertede biriken suyun depoya karışması ciddi sorunlara yol açabilir.

Yelkenli teknelerde, özellikle kışın deponun dolu tutulması, depo içinde yoğuşma oluşan su kabarcıklarına ve bakterilerin üremesine engel olur. Bu iki faktör, yakıt kirlenmesinin en önemli sebepleridir. Pislik oluşumuna yol açarak önce filtreleri ve sonrasında da yakıt sistemini tıkar, yakıt akışına engel olur. 
İster pislik, ister su hareketsiz bir depoda dibe çöker. Bu sebeple mazot deposu çıkışı genelde, deponun en dibinden değildir. 

Ancak bu önleme rağmen dalgalı denizlerde, dipteki su veya pislik deponun içine karışarak, mazot çıkışından emilerek önce filtrelere sonra da yakıt sistemine karışarak tıkanıklıklara ve motorun stop etmesine yol açabilir. 

Ağır denizlerde motor çalıştırmayıp yelkenle seyretme ihtiyacının altında yatan sebep budur

Mazot tankının çıkışında ve dibinde birer vana olması, hem motorun tamiri esnasında mazot akışını kesmesi hem de gerektiğinde dibindeki pislik ve suyun temizlenmesini sağlamak açısından çok yararlıdır.

Tüm tanklarda olduğu gibi mazot tankı da iyi havalandırılmalıdır. Genelde kromdan imal edilen mazot tankının detaylı şekilde temizlenmesi için, üst yüzeyine monte sızdırmaz bir kapak bulunur, bazı durumlarda bu kapağın kaldırılarak deponun tamamen boşaltılması ve temizlenmesi gündeme gelir. 

Mazot tankından çıkışta, motora gelmeden önce bulunan ilk filtre, separatör tabirinden türemiş, piyasada Separ marka ismiyle yaygın olarak bulunan ve bu adla anılan genellikle kağıt bir filtredir. Bu filtre sayesinde mazotun içine karışmış ya da zaman içinde yoğuşmadan oluşmuş suyun ayrıştırılmasını sağlar. Bazı teknelerde bu amaç için bir adet dinlenme tankı olabilir.

Mazot otomatiği olarak bilinen bir pompa sisteminden sonra ikinci bir filtreden geçen yakıt, enjektör pompası da olarak bilinen mazot pompasına gelir. 

Oldukça zor bozulan, bozulduğunda da amatörlerce tamir edilmesi pek mümkün olmayan, hassas bir düzenekte çalışan bu pompa enjektörlere yakıt püskürtülmesini ve bunun zamanlamasını sağlayan ana ünitedir.

Enjektörler kullanımından artan yakıt geri dönüş ile tanka taşınır.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.