Tekne Çeşitleri Fasikülü, içindekiler

 

Odessa

Son güncelleme: 28/02/18
Contributors: Cem Eğrikavuk

1993-94 Whitbread Round the World Race (yeni adıyla Volvo Ocean Race) yarışına Ukrayna adına katılmış W60 serisi yelkenli.

Whitbread Macerası

Tam anlamıyla bir macera. 1990 yarışından sonra kuvvetli bir Sovyetler Birliği projesi olarak başlamasına rağmen, Birliğin 1991'de dağılması sonucu finansal desteğini yitiriyor. Kaptan Anatoly Verba gövdesi tamamlanmış tekneyi bir gemi ile ABD'ye, Tampa şehrine götürüyor. 8 kişilik ekip, Verba'nın bir önceki yarıştan tanıdığı Amerika'lı yelkencilerin gönüllü destekleri ile gece gündüz çalışıp teknenin armasını ve diğer iç aksamını tamamlıyorlar.

Yamaha, Wiston, Heineken gibi markaların tekne sponsoru olduğu, bütçelerin bir anda katlandığı bu yarışta, amatör ruhlu bu ekip çok dikkat çekiyor ve hem Amerikadaki Ukrayna cemiyetleri, hem de meraklı Amerikalılar tarafından destekleniyor. 

Aynı yarıştaki diğer teknelerle karşılaştırıldığında, Odessa'nın hali gerçekten çok gariban. En başta, teknenin kendisi bildiğimi cam elyafı ile yapılmış. Diğer tüm tekneler o dönemde karbon fibere dönmüş durumda. Yelkenlerde durum daha da zavallı. Diğer teknelerin çoğu her etaba yeni bir set yelkenle ile başlarken, Verba tek bir seti bile tamamlayamıyor ve diğer teknelerin İngiltere'de bıraktığı antrenman yelkenlerini alıyor.

ABD'den İngiltere'ye geçişleri de geciken ekip, yarışa ancak resmi start düdüğünden bir hafta sonra başlayabildi. Hatta bu etap beklenenden uzun sürüp üstüne bir de açlık sorunları yaşanınca ekibin yarısı Arjantin'de gemiyi terketti. Bu hikaye diğer etaplarda da devam etti ve Odessa yoluna sürekli değişen bir ekiple devam etti. 

Herşeye rağmen, Odessa 32.000 millik bu yarışı tamamlamayı başardı. Onuncu, ya da sondan birinci, bitirmişlerdi, ama en takdir toplayan ekiplerden biriydi. Toplam seyir süreleri 158 gün olarak kayıtlara geçti. Birinci Yamaha 120 günde bitirmişti. 

[video:youtube.com/watch?v=L6vCeGd8C14]

Odessa Ataköy'de

Verba yarış sonrasında tekneyi Urayna'ya götürmek ister. Yolda muhtemelen geçici olarak İstanbul Ataköy'deki marinada bırakır. Fakat bilinmeyen sebeplerden dolayı geri gelmez ve yat tam anlamıyla sahipsiz kalır. Birkaç yıl boyunca marinada yatar ve Türk yelkencilerinin hayalini süsler. O dönemde İstanbul'da bu ölçekte bir yarış teknesi yoktu.

Sonunda marina birikmiş borçları yüzünden teknenin haciz yoluyla satılmasını sağlar. Odessa'nın yeni sahibi armatör İhsan Kalkavan'dır.

Boğaziçi Üniversitesi Dönemi

Odessa, 2000 yılında Kalkavan'ın Bebek'deki evinin önüne bağlanınca, yakındaki Boğaziçi Üniversitesinde yelken takımı kurmaya çalışan Orhan Gorbon ve Prof.Refik Erzan'ın dikkatini çeker. Denizcilik ve eğitim sözkonusu olunca, İhsan bey teknesini iki yıllığına Üniversite'nin kullanımına verir.

Bu iki sene Boğaziçi Üniversitesinde onlarca genç yelken sporu ile tanışır. Kar kış demeden her haftasonu seyir yapılır. Her yıl bir aya yakın süre değişen vardiyalar ile Ege denizinde uzun seyirlerle geçer. Odessa üzerinde bir yandan öğrencilerin eğitimi sürerken, bir yandan da Türkiye'de üniversite yelkenciliğinin sürdürülebilir kılmak için tartışmalar yapılıyordu. Burada oluşturulan model sonradan diğer üniversiltelere de örnek olacaktı.

Dış Kaynaklar

Amerika'da hazırlık döneminde Newyork Times'da yayınlanan bir yazı.

Ukrayna diasporasının dergisinde yayınlanan yardım talebi

Ukraynaca Wikipedia'da Odessa sayfası

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.