Demirleme ve Rıhtım Fasikülü, içindekiler

 

Vinçler

Son güncelleme: 11/02/18
Contributors: alikuban, Hakan Tiryaki, Mehmet Erem

Vinçler ve hareketli makaralar standart olarak bağlanma ve yanaşmada kullanılmazlar, ancak bazı özel durumlarda ihtiyaç duyulabilir. Üzerinde yük bulunan hareketli donanımı kontrol etmek için kullanılan yardımcı seyir araçlarıdır. Çıkrık prensibine dayanan bir basit makine gibi çalışır. Halatlar merkez üzerinde saat yönünde döndürülerek sarılır. Cenova veya balon ıskotası gibi uzun donanımın kontrolünde yararlıdır. Yükü sürtünmeyi kullanarak azaltır ve kontrol eder. Halatın kalınlığı arttıkça sürtünme artacağı için vince tutulması da kolaylaşır. Bu amaçla kalın çaplı olanlarda 3-4 tur yeterken, daha ince iplerde 5-6 tura kadar artırılabilir. En üstünden çıkan vinç kolu tek zamanlı vinçlerde saat yönüne, iki zamanlı vinçlerde her iki yöne doğru dönerler. Self tailing olanları üzerlerinde bulunan kıstırma kanalı sayesinde daha kolay manipüle edilirler.

Elektrikli vinçler adından da anlaşılacağı üzere kol kuvveti yerine elektrik gücüyle kullanılırlar. Özellikle az mürettebatlı büyük teknelerin mandar ve ıskotalarının kontrolünde çok yararlıdır. Ancak demir ırgatında olduğu gibi elektrik tüketimi fazladır.

Özellikle büyük vinçlerin kullanımında dikkatli olunmalı ve mutlaka eldiven giyilmelidir. Üzerinde yük olan ıskota halatlarını fora ederken, sakatlıklar ortaya çıkabilir.

Vince halat en az 3 tur sarılmalıdır. Turların düzgün olması ve üst üste binmiyor olması önemlidir, yükü taşıyan halatın alttaki turların üstüne bindiği durumlarda sıkışmalar olur. 

Bir vince gelen halatın açısı da çok önemlidir. Vince gelen halatın, üstüste binerek dolanmaması için, yatayla 5-10 derece arasında bir açı yaparak vince doğru yükseliyor olması gerekir. Eğer başka yerden ve yönden gelen bir halat vince alınırsa, çapariz yaratabilir. Halatın tercihen mutlaka vincin kendi makarasından ya da yönlendirmesinden vince girmesi çok önemlidir. Yön olarak aşağıdan gelmediği durumlarda üzerinde yük olan donanım çapariz çıkartır, halat üst-üste sarılır, vincin segmanını sıyırabilir ve hatta yerinden söker.

Vinç kolları ne kadar uzun olursa, yararlanılacak moment de o kadar artacağı için daha az güç harcayarak vinci kullanmak mümkün olur.

Ancak uzun olan kolun etraf yapılara takılması olasılığı da artar.

Bazı kolların yerlerinden çıkmaması için kilitleri olur. Özellikle büyük güçlerin söz konusu olduğu vinçlerde metal kollar tercih edilir.

Çift elin kullanılabilmesi için bazı kolların tutamaklarında dönebilen topuzlar mevcuttur.

Seyir esnasında vinç kolları üzerinde bırakılmaz

{{-}}

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.