Yelken Donanımı Fasikülü, içindekiler

 

Vinç bakımı

Son güncelleme: 09/01/19
Contributors: celenoglu

Aslında vinçlerin yapıları hemen hiç bir bakıma ihtiyaç duymaksızın uzun yıllar hizmet verecek kadar güçlüdür, yani kolay kolay bozulmazlar ama sürtünme nedeni ile kazandığınız mekanik avantajın önemli bir kısmını kaybedersiniz.

Yarış teknelerinde yılda en az iki kez, gezi teknelerinde sezon başında vinç bakımı yapmamız, vinçlerden azami verimi alabilmemiz için gereklidir.

Öncekli gerekli olanlarla başlayalım:
2 adet yüz havlusu veya benzeri örtü
Tornavida, alyen anahtar
Boya tepsisi, veya benzeri tepsi
Sentetik Tiner, mazot veya benzin
1 parmak boya fırçası
Beyaz gres
İnce Makine yağı
Fotoğraf makinası

Havlulardan birini düz bir zemine serin, üstüne boya tepsisi veya benzer bir tepsiyi koyun. Zemin genelde kirlenmez ama masa üstü gibi çok temiz kalması gereken bir zeminse en alta su geçirmez herhangi bir örtü veya muşamba koyabilirsiniz.

İkinci havlunuzu vinci sökerken parça sıçramasına karşı vinç çevresini kapatacak şekilde vince sarın, uçları vinci yukarı kaldırırken, çıkana kadar zeminle temasını kaybetmesin. İskota vinçleri için havluyu vardavela tellerine parçaları dışarı düşürmeyecek şekilde de asabilirsiniz.

Vinçler genelde vinç kolunun takıldığı yuva içinde bulunan düz tornavida başlı bir vidanın sökülmesi ile açılır. Düz başlı tornavida yerine alyen başlı vida da olabilir. Bir diğer model ise vinç kolu yuvasının üstünde bulunan bir segmandır. Segmanın bir ucuna tornavidayı takar ve kaldırırsınız, sonra elle segmanı çıkarırsınız. Segmanı düşürmemeye çalışın. Söküldükten sonra vinci el ile yukarı kaldırıp serdiğiniz havlunun üzerine alın. Küçük vinçlerde dişliler göreceksiniz, millerini sökerek dişlileri de sökün. Ana gövde üzerinde rulmanlar ve rulman aralarında mesafe ayıran parçalar vardır. Onları da sökün. Büyük vinçlerde tekneye bağlı parça birbirine vidalanmış iki gövdeden oluşabilir. Alyen anahtar ile gövdeleri ayırmanız gerekir, bu şekilde tüm iç parçalara ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki paragraftaki işleri yaparken, bir kaç aşamasında fotoğraf çekin. Toplarken neyin nereye girdiğini kontrol etmek için yardımcı olacaktır. Fotoğraf makinanız yoksa ve toplarken zorluk çekerseniz, aynı olan diğer vinci sökün. Vinçler mutlaka teker teker sökülmeli ve parçalar ayrı ayrı yerlere koyulmalıdır.

Tepsi içine ½ litre kadar tiner dökün (mazot veya benzin de olur). Selülüzik tiner kullanmayın, plastik parçaları bozabilir. Parçaları teker teker tepsinin içine alıp fırça ve tinerle yıkayın. Parçaları, dökülmesin diye kullandığınız havlu ile güzelce kurulayın, ve serdiğiniz havlunun üstüne alın.


Vinci toplarken hareket eden her parçanın üstüne özellikle birbiri ile temas eden yerlerine beyaz gres sürün. Vinçler sadece bir yöne dönerler, diğer yöne dönmelerini engelleyen yaylı tırnaklar vardır. Bu tırnaklar dişlilerin içinde veya vinç gövdesinde olabilir, bu parçalara gres sürmeyin sadece ince yağ kullanın. Kalın yağ tırnakların yaya rağmen açılmamasına neden olabilir. Aslında gresi fazla kullanmamak gerekir. Fazla gres genellikle dişlilerin dışında fazlalık olarak durur ve toz toplar. Çok ince bir tabaka gres yeterlidir. Bu şekilde kullanabiliyorsanız tırnakları da gresleyebilirsiniz.

Söktüğünüz sıra ile vinci toplayın ve kapatın. Parça arttırmadıysanız doğru toplamışsınızdır. İçindeki parçaların hiç biri yanlış bir yere takılamaz. Toplarken çektiğiniz fotoğrafları kullanabilirsiniz veya diğer bir vinci açar ve nasıl yerleştiğini
inceleyebilirsiniz.

Vinçlerin yedek parçaları bir çok marin malzeme satılan dükkanda mevcuttur, aslında satılanlar, tırnaklar, yayları ve segmanlarıdır. Parçalardan dca anlaşılabileceği gibi arıza yapmaktan çok sökerken kaybedilecek parçalardır. Dikkatli söker ve takarsanız yedek parça gerekmeyecektir.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.