Güvenlik, Önlemler ve Zor Anlar Fasikülü, içindekiler

 

Teknede LPG Tesisatı

Son güncelleme: 18/09/19
Contributors: celenoglu

Teknede LPG Teknelerde yemek pişirmek için kullanılan ocaklar bazı jeneratörlü motoryatlar dışında genellikle LPG ile çalışırlar. Kullanması oldukça kolay olsa da LPG tehlikeli bir gazdır. Öncelikle havadan ağırdır, bu nedenle çukur yerlerde toplanır ve çok kolay yandığından patlamalara neden olabilir. Tüm dünyada LPG'nin kullanımı için değişik standartlar ve kurallar vardır. Teknelerimizde yangın ve patlama tehlikesini en aza indirmek istiyorsak LPG konusunda dikkatli olmalıyız.

Tüpten başlayarak ocağa kadar uymamız gereken kurallara kısaca göz atacağız. LPG tüpleri kendileri için ayrılmış, üst kapağı yatay ve contalı, teknenin diğer taraflarından bağımsız ve altında su kesiminin üstüne bağlı bir tahliyesi bulunan özel dolaplarda tutulmalıdır. Boş dahi olsa LPG tüplerinin bu dolaplar dışında taşınmaması gerekir.

Bu dolaplarda sadece LPG tüpleri ve tüplerden çıkan dedantör, vana, hortum, gaz kesici yer alır. Hacımları başka malzemeleri alabilecek kadar geniş olsa bile bu dolaplara başka hiç bir şey koyulmamalıdır. Tüp dolabının yedeği de barındırack şekilde iki tüp alması iyi bir uygulamadır. Dolabın dışına çıkacak, gaz kapatma solenoid kontrol kabloları ve gaz borusu mümkün olduğu kadar dolabın üst bölümünde olmalı ve conta ile gaz kaçağı engellenmelidir.

Tüplere genellikle bir vana ve sonrasında bir dedantör bağlanır. Ayrıca bir elektrikli gaz kesme solenoidi de bulunabilir. Dedantör bir hortum aracılığı ile teknenin gaz borusuna bağlıdır. Bu bağlantının dolap içinde olması gerekir. Hortumlar için biçilen ömür imalat tarihinden itibaren 3 yıldır ve hortum üzerine bu tarihin basılı olması gerekir. LPG için LPG hortumu dışında bir hortum kullanılmamalıdır. Kullanılacak hortumlar 1,5 m'den daha uzun olamaz ve teknelerde bu hortumlar kelepçe ile bağlanamaz sadece rekor bağlantı ile bağlanmalıdır. Marine dedantör olarak İpragaz hortum kelepçeli model satmaktadır. Yurt dışında ise kelepçe yerine rekor bağlantılı dedantör satılmaktadır. Mümkün olduğu kadar ABD veya CE deniz standartlarına uymakta yarar vardır.

Hortumun diğer ucu da bakır boruya yine rekor ile bağlanmalıdır, burada da kelepçeli bağlantı kabul edilemez. Bakır boru ocak yakınlarına kadar özellikle elektrik kablolarından bağımsız olarak ve bir yere sürtünerek aşınmayacak şekilde gitmelidir. Boru, sallanan ocağa yine rekor ile bağlanmış bir LPG hortumu ile bağlanmaldır. Tüpten ocağa kadar giden bu bağlantıda ek olmamalıdır, T bağlantılar kabul edilemez ve gaz akışını kesmek için vana koyulamaz.


Bakır boru bağlantısında kullanılan yüksüklerin pirinç yerine bakır olanları tercih edilmelidir. Avrupa imalatı teknelerde gaz kesici vanalar kullanılmaktadır. Emniyet açısından gaz akışı sadece tüp üzerinde bulunan vana veya elektrikli solenoid vana ile sağlanmalıdır. Kullanım bittikten sonra gaz akışı mutlaka tüp üzerindeki vana veya solenoid valften kapatılmalıdır.

Regülatör olarak da adlandırılan dedantörlerin Türkiye'de kabul edilen ömrü 10 yıldır. Deniz ortamında kullanılmak üzere imal edilenler için biçilen ömür ise 6 yıldır.

Yukarıda açıklananları özetlersek:

  1. Tüp mutlaka kendi özel dolabına koyulmalıdır.
  2. Tüp dolabına tüp haricinde bir şey koyulmamalıdır.
  3. Tüp değişiminde her defasında yeni conta (o ring) kullanılmalıdır.
  4. Gaz hortumları imal tarihinden itibaren üç yıl içinde değiştirilmelidir.
  5. Hortumlar en fazla 1,5 m olmalıdır
  6. Hortum bağlantıları kelepçe ile değil rekor ile yapılmalıdır.
  7. Gaz hattı boru olarak kesintisiz ocağa kadar gitmeli sadece hortum için bağlantı olmalıdır
  8. Ocak kullanılmadığı zaman gaz bağlantısı tüp üzerindeki vanadan veya elektrkli vanadan sonlandırımaldır.
  9. Emniyet için tekne sintinesine gaz alarmı ve tekne içine karbonmonoksit alarmı takılması düşünülmelidir.
  10. Dedantör 6 yılda bir değiştirilmelidir.
Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.